Dobrodošli, posetioc! [ Registracija | Login

Laptop ili desktop računari – za šta se odlučiti?

Računari 25/04/2014

Kada trebate da kupite računar najčešća dilema je za šta se odlučiti. Da li kupiti laptop ili desktop računar. Da biste doneli ispravnu odluku potrebno je da sagledate prednosti i mane obe vrste računara.

14Desktop računari su od samog postanka do danas zadržali svoju formu i njihovo kućište je odvojeno od monitora. Kućište je tipičnog četvrtastog oblika, pa bi bili idealno da ga odmah postavite na neko zgodno mesto, jer su glomazna za stalna pomeranja. Ono što je možda velika prednost u odnosu na laptop računare je da  čim se pojavi nova tehnologija velike su šanse da će novi modeli desktop računara imati ugrađenu novu tehnologiju u sebi.

Desktop računare odlikuje i to da za nižu cenu možete kupiti računar koji će imati bolje performanse od prenosnog uređaja u toj klasi. Takođe, možete svaku komponentu računara nadograđivati i menjati kao i vizuelno usavršavati.

Ukoliko dođe do neke neispravnosti u funkcionisanju rada desktop računara, tj. do problema u radu matične ploče, napajanja ili otkaza u radu neke komponente neophodno je da kontaktirate servis desktop računara kako bi stručne osobe uspostavili pravu dijagnozu i otklonile postojeći kvar.

Kada kupite desktop računar, potrebno je da se izvrši i instalacija operativnog sistema, kao i uslužnih programa koji će omogućiti rad na samom računaru. Takođe, neophodno je i da instalirate antivirusne programe koji će Vaš računar zaštititi od malicioznih korisnika.

Desktop računar je dobro rešenje ukoliko volite da igrate igrice koje zahtevaju velike performanse vašeg računara. Ukoliko nemate potrebu da računar stalno nosite sa sobom, a želite da mu vremenom poboljšate performanse i nadogradite ga, desktop računar je prava stvar za Vas.

15Za razliku od desktop računara, zbog svoje prenosivosti, laptop računari su veoma pogodni za upotrebu. Gde god išli, možete ga uvek nositi sa sobom, i iako se razlikuje po hardveru u odnosu na dekstop računare, softver im je isti. Laptop računari su pogodni ukoliko živite u manjem stambenom prostoru, i ne želite da Vam se kablovi razvlače po stanu.

Ukoliko dođe do problema u radu laptop računara, tj. ako otkaže matična ploča, ili je potrebno očistiti aktivne i pasivne delove kulera, popraviti ekran, zameniti tastaturu ploču, neophodno je da kontaktirate servis laptop računara, kako biste u najkraćem roku otklonili kvar.

Ako želite da računar uvek bude sa Vama, ukoliko Vaš posao zahteva njegovu stalnu upotrebu, a nisu Vam toliko važne performanse računara, onda je laptop pravo rešenje za Vas.

Postavi odgovor

 • Igre za dekoraciju

  od na 25/06/2012 - 0 Komentari

  Organizacija različitih zabava, a posebno ukrašavanje prostorija za proslave, dekorisanje torti, zatim pojedinih kutaka u vašem domu je nešto u čemu uživate. Zabavite se i u virtualnom svijetu na isti način. Igrajući ovakve igrice nikada vam ne može ponestati materijala ili ideja, a posebno interesantno je to što sve možete realizovati sa samo par klikova na vaš računarski miš.

 • Zavese - elegancija u Vašem domu

  od na 23/04/2014 - 1 Komentari

  Zavese predstavljaju jedan od važnih detalja koje će Vašem domu pružiti toplinu i eleganciju. Prilikom uređenja Vašeg prostora potrebno je da vodite računa i o vrsti kao i o boji Vaše zavese, kako bi ona dala jedinstveni pečat svakoj prostoriji u Vašem domu. Osim estetskog izgleda zavese poželjno je da pri izboru zavese obratite pažnju i na njenu funkcionalnost, tj. da li Vam je potrebna zavesa za kupatilo, kuhinju, spavaću ili dnevnu sobu.

 • Dekorativna rasveta – nakit za vaš prostor

  od na 12/07/2016 - 1 Komentari

  Ukoliko želite da vaš prostor zablista u punom sjaju dekorativna rasveta je ono što vam je potrebno. Ona dodaje specijalne efekte, personalizuje i ističe ono najbolje u svakom enterijeru, bilo da je reč o domu ili poslovnom okruženju. Dekorativna rasveta neretko proizvodi manju količinu svetlosti od potrebne, ali veliki broj različitih oblika, boja i materijala ukrasnih svetiljki daje neiscrpne mogućnosti za njihovo kombinovanje.

 • Posteljine od satena

  od na 31/12/2014 - 0 Komentari

  Ukoliko želite da Vaš enterijer odiše udobnošću i elegancijom neophodno je da ga osvežite kvalitetnom i udobnom posteljinom. U zavisnosti od materijala od kog je napravljena posteljina, zavisi i njena mekoća. Ukoliko želite da Vaša posteljina bude izrađena od najfinijeg materijala, za Vas su onda pravi izbor posteljine od satena.

 • Dekoracija svadbi

  od na 08/04/2015 - 0 Komentari

  Svadbena dekoracija je jedan od najvažnijih aspekata Vašeg venčanja. Cvetna dekoracija ostavlja onaj prvi utisak kad se uđe u prostor i daje Vašem venčanju jedinsvenu atmosferu i raspoloženje. Svadbena dekoracija je i najefektniji vizuelni doživljaj naročito na svadbenoj proslavi. Zbog svega toga traba joj posvetiti maksimalnu pažnju.