Dobrodošli, posetioc! [ Registracija | Login

Dekorativna rasveta – nakit za vaš prostor

Enterijer 12/07/2016

Ukoliko želite da vaš prostor zablista u punom sjaju dekorativna rasveta je ono što vam je potrebno. Ona dodaje specijalne efekte, personalizuje i ističe ono najbolje u svakom enterijeru, bilo da je reč o domu ili poslovnom okruženju.

Pored primarnog cilja da osvetli određeni deo prostorije, dekorativna rasveta igra značajnu ulogu u njenom stilizovanju i tematskom dizajniranju. Većina dekorativnih svetiljki koristi se za osvetljavanje unutrašnjih prostorija i ima za cilj da privuče pažnju i ukrasi određeni deo prostora. Zbog toga je često nazivaju „nakitom arhitekture“.

Dekorativna rasveta neretko proizvodi manju količinu svetlosti od potrebne, ali veliki broj različitih oblika, boja i materijala ukrasnih svetiljki daje neiscrpne mogućnosti za njihovo kombinovanje.

Zahvaljujući raznolikoj dekorativnoj rasveti svaka prostorija može postati topli porodični kutak ili savremeni poslovni prostor. Uz ukrasne svetiljke plafoni, zidovi, police, šankovi, pa čak i podovi pretvaraju se u razigrane svetlosne površine.

Okupajte svoj prostor svetlom iz raskošnog lustera

Lusteri su definicija dekorativne rasvete. Nekada su predstavljali i statusni simbol. Iako se često koriste i za formalno ambijentalno osvetljavanje najčešće dnevnog boravka ili trpezarije, neosporna je njihova raskošna dekorativnost. Graciozno se spuštaju sa plafona doprinoseći stavranju posebno elegantnog retro ambijenta, a mogu biti izrađeni od običnog i ukrasnog stakla, kristala, metala, plastike i papira.

U poslednje vreme među dizajnerima veoma su popularni i mini – lusteri visilice kao i devize „što modernije, to bolje“ i „sve je dozvoljeno“. Prostorije će se ove sezone kupati u svetlosti najneobičnijih lampi i lustera koji više podsećaju na umetničke predmete nego na rasvetu.

Inovativni sistemi pružaju mogućnost podešavanja ugla i nivoa svetlosti, čime se dizajn enterijera pretvara u igru bez granica.

Zidne i stone lampe pomalo su bile zapostavljene, ali sve više nalaze primenu u moderno opremljenim enerijerima i to kao centralni svetlosni izvori. Ukoliko se ukombinuju sa LED rasvetom i upečatljivim zidnim dekorom i nameštajem, efekat koji se postiže ide od krajnje romantičnog do potpuno ekscentričnog.

Moderno dizajnirana spot rasveta sa pokretljivim sijaličnim mestima idealno je rešenje za niske plafone, a svetlost se može usmeriti na određeni deo enterijera.

Enterijeristi preporučuju i da se u svakoj prostoriji postavi nekoliko zasebnih izvora svetlosti: na primer luster se može ukombinovati sa malim lamicama na plafonu ili zidna lampa sa plafonjerama i ugradnim svetlom na vrhu  visokih ormara ili gornjih kuhinjskih elemenata. Tako prostor postaje vizuelno veći i zanimljiviji.

Dečija rasveta – raste sa vašim detetom

Vedra i šarena rasveta za dečije sobe najpre mora biti usklađena sa uzrastom deteta. Takođe, ona se dizajnom i bojama mora uklopiti u enterijer dečije sobe. Mi vam preporučujemo da za dečije prostorije izaberete neku plafonjeru ili visilicu veselih boja, sa motivima iz aktuelnih crtaća. Upotpuniće dizajn dečije sobe, pružiti funkcionalnu rasvetu i sigurno izmamiti osmeh na licuvašeg mališana.

Dečiji lusteri, stone lampe, dekorativne visilice, spot lampe i plafonjere u potpunosti moraju pratiti razvojne potrebe deteta. Za bebe i decu manjeg uzrasta odličan izbor su dekorativne svetiljke sa potenciometrom. Sobu školarca osvetlite i stilizujte nekom od dečijih stonih, radnih ili zidnih spot lampi. Kvalitet osvetljenja i dekorativnost rasvete u dečijoj sobi svakako ćete podići na najviši nivo ukoliko u svetiljku ugradite LED sijalicu.

Doterajte svoj dom ili poslovno okruženje, neka zablista i zaseni naslovnice časopisa za uređenje prostora. Rasplamsajte kreativnost, a ukoliko vam je potreban dodatni savet obratite se iskusnim stručnjacima za rasvetu.

 

 

Nema Tagova

  

Jedan odgovor za “Dekorativna rasveta – nakit za vaš prostor”

 1. u zadnje vreme reflektori su u modi. Vrlo su dekorativni, svetlost se može podešavati po boji,intenzitetu i jačini.

Postavi odgovor

 • Igre za dekoraciju

  od na 25/06/2012 - 0 Komentari

  Organizacija različitih zabava, a posebno ukrašavanje prostorija za proslave, dekorisanje torti, zatim pojedinih kutaka u vašem domu je nešto u čemu uživate. Zabavite se i u virtualnom svijetu na isti način. Igrajući ovakve igrice nikada vam ne može ponestati materijala ili ideja, a posebno interesantno je to što sve možete realizovati sa samo par klikova na vaš računarski miš.

 • Zavese - elegancija u Vašem domu

  od na 23/04/2014 - 1 Komentari

  Zavese predstavljaju jedan od važnih detalja koje će Vašem domu pružiti toplinu i eleganciju. Prilikom uređenja Vašeg prostora potrebno je da vodite računa i o vrsti kao i o boji Vaše zavese, kako bi ona dala jedinstveni pečat svakoj prostoriji u Vašem domu. Osim estetskog izgleda zavese poželjno je da pri izboru zavese obratite pažnju i na njenu funkcionalnost, tj. da li Vam je potrebna zavesa za kupatilo, kuhinju, spavaću ili dnevnu sobu.

 • Dekorativna rasveta – nakit za vaš prostor

  od na 12/07/2016 - 1 Komentari

  Ukoliko želite da vaš prostor zablista u punom sjaju dekorativna rasveta je ono što vam je potrebno. Ona dodaje specijalne efekte, personalizuje i ističe ono najbolje u svakom enterijeru, bilo da je reč o domu ili poslovnom okruženju. Dekorativna rasveta neretko proizvodi manju količinu svetlosti od potrebne, ali veliki broj različitih oblika, boja i materijala ukrasnih svetiljki daje neiscrpne mogućnosti za njihovo kombinovanje.

 • Posteljine od satena

  od na 31/12/2014 - 0 Komentari

  Ukoliko želite da Vaš enterijer odiše udobnošću i elegancijom neophodno je da ga osvežite kvalitetnom i udobnom posteljinom. U zavisnosti od materijala od kog je napravljena posteljina, zavisi i njena mekoća. Ukoliko želite da Vaša posteljina bude izrađena od najfinijeg materijala, za Vas su onda pravi izbor posteljine od satena.

 • Dekoracija svadbi

  od na 08/04/2015 - 0 Komentari

  Svadbena dekoracija je jedan od najvažnijih aspekata Vašeg venčanja. Cvetna dekoracija ostavlja onaj prvi utisak kad se uđe u prostor i daje Vašem venčanju jedinsvenu atmosferu i raspoloženje. Svadbena dekoracija je i najefektniji vizuelni doživljaj naročito na svadbenoj proslavi. Zbog svega toga traba joj posvetiti maksimalnu pažnju.