Dobrodošli, posetioc! [ Registracija | Login

5 pravila dizajna koje bi svako trebao da zna

Internet 19/04/2012

Bez obzira da li ste profesionali dizajner ili amater koji se u slobodno vrijeme bavi dizajniranjem za sopstveno zadovoljstvo, ili samo o dizajnu želite da znate nešto kako bi istančali sopstveni ukus, evo nekoliko pravila koja treba da znate. Ova pravila često zaborave i profesionalni dizajneri, a u suštini su osnovna podloga na kojoj treba da se zasniva dobar dizajn. Stoga nemojte razmišljati o nivou na kojem se trenutno nalazi vaš dizajn nego se pozabavite ovim tekstom.

 1. Bjelina je vaš prijatelj. Odstupite od boja, kutija, oblika i slika. Ukoliko ostavite bijelog prostora na vašem dizajnu lakše ćete privući pažnju na bitne faktore na stranici. Tako ćete sa lakoćom usmjeriti čitaoca upravo na one bitne segmente, detalje zbog koji vjerovatno i radite dizajn. Ako je vaš dizajn pretpan bojama, i oblicima posmatrač, čitalac neće znati gdje da usmjeri pažnju, i tako rizikujete da izgubite poruku koju ste htjeli poslati.
 2. Oprezno sa fontovima. Nemojte da fontovi pobijede poruku koja je njima napisana. Ovdje je najbolje govoriti o pravilu 3 fonta. Jedan font treba da bude za glavni dio teksta, jedan za naslove, i treći za istaknute, podebljane dijelove teksta.Tako će vaša poruka biti čista i čitljiva.
 3. Izaberite boje koje se slažu jedna sa drugom. Koliko puta ste samo vidjeli nešto i prvo što ste pomislili da boje ne odgovaraju? Također, jako je bitno biti suzdržan sa miksanjem boja i znati da nema takve stvari kao što je „prava boja“. Zapamtite boje vas mogu iznenaditi samo treba znati gdje ih potražiti.
 4. Ukoliko vas ljudi moraju loviti – pitanje je da li će vas ikada naći. Dajte im svoj broj telefona, email adresu. Jednostavno? Pa i nije toliko kada je u pitanju dizajn. On svakako na prvom mjestu treba da bude koristan. Tako da istaknite svoje kontakt podatke na mjestu gdje će ih sigurno svi lako pronaći.
 5. Gramatika i štamparske greške. Bez obzira na svu ljepotu dizajna ukoliko imate slovnih i gramatičkih grešaka sve će biti upropašteno. Ne vjerujte svemu na prvo čitanje. Sve dobro provjerite nekoliko puta prije štampanja ili puštanja u promet. Posebno provjerite kontakt podatke, informacije koje moraju biti tačne inače sva ljepota dizajna pada u vodu.

Na kraju je vjerovatno dovoljno istaći da je dozvoljeno i kršenje ovih pravila. Nebo se neće srušti ukoliko to učinite samo treba znati šta se time postiže. Dozvoljeno je izaći izvan okvira kutije i iznenaditi publiku. Samo ni sa tim ne treba pretjerati, da ne biste dosadili i sebi i drugima.

Šta vi mislite o svemu ovome? Imate li nešto što biste podijelili sa nama, možete li se složiti sa ovim ili imate neki trik koji biste predložili. Ono što bi vam mi svakako predložili jeste da mislite pametno o dizajnu pogotovo ukoliko je vezan za vaš posao. Ne dozvolite da sitnice utiču na vaše poslovanje, stoga ne žalite da pronađete profesinalce kada je to potrebno. Mi vam predlažemo jedan profesionalan dizajn studio gdje ćete sigurno dobiti ono što ste zamislili.

Nema Tagova

  

Postavi odgovor

 • Igre za dekoraciju

  od na 25/06/2012 - 0 Komentari

  Organizacija različitih zabava, a posebno ukrašavanje prostorija za proslave, dekorisanje torti, zatim pojedinih kutaka u vašem domu je nešto u čemu uživate. Zabavite se i u virtualnom svijetu na isti način. Igrajući ovakve igrice nikada vam ne može ponestati materijala ili ideja, a posebno interesantno je to što sve možete realizovati sa samo par klikova na vaš računarski miš.

 • Zavese - elegancija u Vašem domu

  od na 23/04/2014 - 1 Komentari

  Zavese predstavljaju jedan od važnih detalja koje će Vašem domu pružiti toplinu i eleganciju. Prilikom uređenja Vašeg prostora potrebno je da vodite računa i o vrsti kao i o boji Vaše zavese, kako bi ona dala jedinstveni pečat svakoj prostoriji u Vašem domu. Osim estetskog izgleda zavese poželjno je da pri izboru zavese obratite pažnju i na njenu funkcionalnost, tj. da li Vam je potrebna zavesa za kupatilo, kuhinju, spavaću ili dnevnu sobu.

 • Dekorativna rasveta – nakit za vaš prostor

  od na 12/07/2016 - 1 Komentari

  Ukoliko želite da vaš prostor zablista u punom sjaju dekorativna rasveta je ono što vam je potrebno. Ona dodaje specijalne efekte, personalizuje i ističe ono najbolje u svakom enterijeru, bilo da je reč o domu ili poslovnom okruženju. Dekorativna rasveta neretko proizvodi manju količinu svetlosti od potrebne, ali veliki broj različitih oblika, boja i materijala ukrasnih svetiljki daje neiscrpne mogućnosti za njihovo kombinovanje.

 • Posteljine od satena

  od na 31/12/2014 - 0 Komentari

  Ukoliko želite da Vaš enterijer odiše udobnošću i elegancijom neophodno je da ga osvežite kvalitetnom i udobnom posteljinom. U zavisnosti od materijala od kog je napravljena posteljina, zavisi i njena mekoća. Ukoliko želite da Vaša posteljina bude izrađena od najfinijeg materijala, za Vas su onda pravi izbor posteljine od satena.

 • Dekoracija svadbi

  od na 08/04/2015 - 0 Komentari

  Svadbena dekoracija je jedan od najvažnijih aspekata Vašeg venčanja. Cvetna dekoracija ostavlja onaj prvi utisak kad se uđe u prostor i daje Vašem venčanju jedinsvenu atmosferu i raspoloženje. Svadbena dekoracija je i najefektniji vizuelni doživljaj naročito na svadbenoj proslavi. Zbog svega toga traba joj posvetiti maksimalnu pažnju.